Hva står forkortelsen BMR for?
BMR er en engelsk forkortelse som står for "basal metabolic rate", som løst kan oversettes med "grunnforbrenning" på norsk. Dette tallet gir deg et estimat av antall kalorier som kroppen din forbrenner på et døgn bare ved å eksistere – eller sagt på en annen måte, hvor mye energi som trengs bare for å holde de mest grunnleggende funksjonene i gang når kroppen er i hvile. Med grunnleggende funksjoner mener vi blant annet å holde hjertet og pusten i gang, holde vekten konstant, samt å opprettholde en normal kroppstemperatur. Det vil være store variasjoner i hvor mange kalorier en person i utgangspunktet trenger, og faktorer som vekt, høyde, kjønn og alder har mye å si. Andre faktorer som i mindre grad kan innvirke, er ekstern temperatur og sykdom.
Veiledende verdier
BMR er bare et utgangspunkt. Ditt reelle kaloribehov får du ved å legge til kaloriene du forbrenner i ditt daglige liv, samt de de forbrenner ved trening. For å komme frem til dette tallet, vil din BMR vanligvis multipliseres med en faktor som representerer ditt daglige aktivitetsnivå. Ofte brukes en skala der faktoren går fra 1,2 (sengeliggende) til 2,0-2,4 (hardt fysisk arbeid eller høyt aktivitetsnivå). Hvis du i tillegg trenger i 30-60 minutter 4-5 ganger i uken, legges 0,3 til faktoren. (NHI) Også dette tallet er veiledende og vil gjelde for en gjennomsnittlig mann eller kvinne som deg, med din alder, vekt og høyde, samt ditt generelle aktivitetsnivå. Men det vil likevel gi deg en god pekepinn på hvor mange kalorier du kan forvente å forbruke på et vanlig døgn. Kanskje er det mer eller mindre enn du trodde?
BMR og slanking
Er målet ditt vektnedgang, bør ditt daglige kaloriinntak være minst 500 kalorier lavere enn ditt totale kaloribehov. Det kan du oppnå ved å spise mindre, øke ditt aktivitetsnivå, eller begge deler. All type trening er supert og vil øke antall kalorier du forbrenner, men visste du at å drive med styrketrening i tillegg kan øke ditt daglige kaloriforbruk når du er i hvile? Muskler forbrenner nemlig mer kalorier enn fett, og studier har vist at så lenge styrketreningen er krevende nok til at din totale muskelmasse faktisk øker, vil din BMR også øke.
Her på mylog.no får du full oversikt over din nåværende BMR og aktivitetsnivå. Via vår treningsdagbok og våre kroppsmål verktøy gjør vi det enkelt for deg å følge med på din utvikling.