Den engelske forkortelsen GDA står ganske enkelt for Guideline Daily Amount, eller "veiledende daglig inntak". Inntaket er basert på de gjennomsnittlige næringsstoffene et menneske trenger i løpet av en vanlig dag. Det beregnes ut ifra et energiinntak på 2000 kcal per dag, noe som er anbefalt nivå for en gjennomsnittlig voksen. Kvinner trenger som regel litt mindre, og menn litt mer, men her vil det være individuelle forskjeller.
Når du loggfører et måltid i kostholdsdagboken vil du se at du får opp verdier for følgende næringsstoffer: kalorier, proteiner, karbohydrater, fett og fiber. Verdiene står oppført i gram til venstre, og i GDA i prosent til høyre.
Et eksempel på GDA verdier
La oss titte på hvordan disse tallene ser dersom du for eksempel spiser en liten porsjon Stabburet makrell i tomat:
Her ser du at en liten boks (110 gram) makrell i tomat gir deg 261,8 kalorier, og at du får i deg 13,2 gram proteiner, 4,3 gram karbohydrater, 20,9 gram fett samt 2 gram fiber. Med et anbefalt energiinntak på 2000 kalorier, vil en porsjon makrell i tomat altså dekke 13,1 prosent av ditt daglige kaloribehov, 26,4 prosent av proteinene og 1,6 prosent av karbohydratene du trenger, 29,9 prosent av det veiledende fettinntaket, samt 7,9 prosent av mengden fiber som er anbefalt. Målet ditt vil altså være å komme opp i ca. hundre prosent for alle næringsstoffene, men heller ikke mer.
Anbefalt inntak
GDA anbefalingene er litt forskjellige for menn og kvinner. På mylog.no opererer vi med følgende anbefalte daglige næringsmengder:
Næringsstoff | Kvinne | Mann |
---|---|---|
Kalorier | 2000 kcal | 2500 kcal |
Proteiner | 50 gram | 60 gram |
Karbohydrater | 270 gram | 340 gram |
Fett | 70 gram | 80 gram |
Fiber | 25 gram | 25 gram |
Disse tallene er kun veiledende, og ditt reelle behov vil variere etter kjønn, alder, vekt og energibehov. Merk også at der protein- og fiberinntaket er et anbefalt minimum, gjelder det motsatte for fett. Å skeie ut en gang i blant er ikke farlig, men det er en god tommelfingerregel å ikke overstige den anbefalte mengden fett for ofte (selv om det selvsagt vil være forskjeller i typen fett – umettet fett er for eksempel sunnere enn mettet fett).
Kort oppsummert gir GDA veridene deg en nyttig pekepinn på hva du har spist og hvor du ligger an når det gjelder næringsinnholdet i maten du får i deg. Etter hvert som du loggfører det du har spist, kan du derfor enkelt justere det du spiser resten av dagen for å forsikre deg om at du får i deg passelige doser av det du trenger. Praktisk, ikke sant?
Les mer: